Svatba Alenky a Tomáše

Svatební šaty

První věc, kterou jsem se rozhodla zařizovat, byl výběr svatebních šatů. Vzhledem ke svým miniaturním rozměrům jsem tušila, že bude umění sehnat něco, co by bylo v mé velikosti a zároveň splňovalo má přehnaná očekávání. Už při výběru normálního oblečení mívám trochu problém, přitom mi moje rozměry nepřijdou až tak nestandardní. Ovšem prodejce nejspíš počítá s tím, že většina žen má metr osmdesát, padesát kilo, a to bez jakýchkoliv oblin, ale zároveň jsou nejspíš ony ženy ramenaté a ruce mají vytahané jako opičí matky (bez urážky).

Teď už zpět k hlavnímu tématu – šatům. Hned na začátku jsem se rozhodla, že si šaty půjčím, i když ona romantická představa vlastních svatebních šatů, které jednou objeví jako poklad moje praprapra…-vnučka, mě lákala hodně. Nakonec zvítězil zdravý rozum a nedostatek místa ke skladování. Další důležitou věcí, bylo stanovení částky, nad kterou jsem nebyla ochotná jít.

K mému velkému překvapení jsem zjistila, že není třeba obejít všechny pražské svatební salony, aby člověk sehnal onen dokonalý kousek. Některé ze salonů bylo možné téměř okamžitě vyloučit, neb jejich nejnižší cena za vypůjčení šatů začínala někde okolo mé vrchní hranice, kterou jsem se rozhodla nepřekročit. Abych neutrpěla citovou újmu (a náš rozpočet újmu fyzickou), rozhodla jsem se nenavštívit všemi opěvovaný svatební salon Nuance, třeba toho ještě někdy budu litovat, ale zatím mě to nechává zcela chladnou.

První místo, které jsem první lednový pátek navštívila, byla pobočka salonu Nevěsta na Pankráci. Slečna, která se mi věnovala, byla velmi ochotná a milá, ceny tam byly asi nejpříznivější ze všech mnou navštívených salonů. Výběr šatů byl i v mé velikosti ohromný. Jedny šaty jsem tu vybrala, ale rozhodla jsem se být svědomitá a zkusit ještě nějaké další salony.

Dále jsem se vydala do salonu Venésis na Smíchově, šla jsem se tam vlastně jen zeptat, jestli se mám objednávat, protože většina svatebních salonů objednání vyžaduje. Nicméně jakmile jsem tam přišla, ujala se mě příjemná paní, našla několik modelů, dokonce mě v nich i vyfotila, protože jsem s sebou neměla nikoho. Ceny tu byly celkem příznivé, výběr v mé velikosti už nebyl tak velký jako u předchozího salonu, ale jsou zde schopni sami u šatů upravit délku i šířku podle potřeby.

Mou třetí destinací bylo studio Brilliant Princess v pasáži jednoho z domů ve Vodičkově ulici. Tam je to skutečně maličké, jsou schopni pouze drobných ručních úprav šatů, protože nemají k dispozici stroj. Výběr byl velmi malý, letos se zaměřili především na plesové šaty, takže jsem zde nevybrala nic.

Poslední mnou navštívené bylo Andělské svatební studio na Praze 5, prostředí mi tam přišlo bezkonkurenčně nejlepší. Šaty se mnou zkoušela velmi milá a upovídaná paní. Tady jsem nakonec našla ideální šaty pro mě, dokonce v mé velikosti a hlavně velmi pohodlné, lehoučké jako pírko. Do konce ledna měli slevy na vypůjčení všech šatů, takže jsem se dostala poměrně hluboko pod můj limit.

Doteď tomu nemůžu uvěřit, ale vybrat a zamluvit šaty mi trvalo přesně týden.